Als het niet goed gaat en je je zorgen maakt...
Je bent minder dan 12 weken zwanger en hebt bloedverlies of pijn. Je maakt je zorgen...
Menstruatieachtige pijn in het begin van de zwangerschap komt veel voor en is meestal onschuldig. Je baarmoeder groeit snel en dat kan kramperige pijn veroorzaken. Ook een beetje rozig of bruin bloedverlies aan het begin van de zwangerschap komt heel vaak voor.
Wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand ingroeit, kun je hier een beetje bloedverlies van hebben (innestelingsbloeding). Ook kan je soms na het vrijen, door harde ontlasting of door een flinke niesbui een beetje vaginaal bloedverlies hebben. Dit bloed komt dan van de baarmoedermond; deze bloedt heel gemakkelijk in de zwangerschap.
Een miskraam
In het geval van ruim helder bloedverlies eindigt 50% van de zwangerschappen in een miskraam. De oorzaak van een miskraam voor 12 weken is bijna altijd een afwijking in het erfelijk materiaal bij het kindje. Dit leidt tot een verkeerde aanleg van de zwangerschap waardoor deze zich niet verder ontwikkelt.
Wanneer het kindje al heel vroeg in de zwangerschap is gestopt met groeien, ontstaat er soms geen bloedverlies. Je zult dan helaas bij de eerste echo ontdekken dat het eerder al mis is gegaan.
Soms is het verloop van de klachten zodanig dat we er niet aan twijfelen of er sprake is van een miskraam. In alle andere gevallen maken we een echo om meer duidelijkheid te verkrijgen.
Bloedverlies en krampen tijdens een miskraam
Wanneer de miskraam vanzelf op gang komt, zal je baarmoeder gaan samentrekken. Door deze krampen wordt het zwangerschapsweefsel naar buiten gebracht. Je ziet dit als ruim helder bloedverlies waar vaak ook bloedklontjes (stolsels) in zitten. De pijn en het bloedverlies nemen geleidelijk toe. Wanneer de baarmoeder helemaal leeg is, nemen de krampen en het bloedverlies vrij snel weer af.
De hoeveelheid bloedverlies kan best ruim zijn, schrik niet! Na de daadwerkelijke miskraam wordt het snel minder als bij een normale menstruatie. Neem altijd contact op met ons 24/7-nummer wanneer je vermoedt dat je te veel bloed verliest.
De krampen van de miskraam kunnen flink pijnlijk zijn, zorg dus voor een goede pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen.
Wanneer moet je ons in ieder geval bellen bij een (mogelijke) miskraam:
-
veel helder vaginaal bloedverlies: meer dan een maandverband vol in een half uur
-
extreme buik- of rugpijn die niet beter wordt met paracetamol
-
koorts
-
helder bloedverlies dat langer dan 7 dagen aanhoudt
​​
Ongeveer 10 dagen na de miskraam kunnen we een echo maken om te kijken of de baarmoeder leeg en rustig is. Je kunt ook een zwangerschapstest doen, deze zal ongeveer 2 weken na het stoppen van het bloedverlies weer negatief zijn.
Wat als een miskraam is vastgesteld?
Als je bij de echo hebt gehoord dat het niet goed is met je zwangerschap, kun je ervoor kiezen om eerst af te wachten op het spontaan op gang komen van de miskraam. Wanneer je liever op korte termijn behandeld wordt, zullen we je verwijzen naar de gynaecoloog. In het ziekenhuis krijg je meestal de keuze tussen twee soorten behandelingen. Je kunt proberen om met behulp van medicijnen de miskraam op gang te brengen of je kunt een curettage afspreken. Een curettage is een kleine operatie waarbij de gynaecoloog de baarmoeder leeg maakt. Dit kan onder locale of algehele verdoving. Samen met de gynaecoloog zul je bekijken welke behandeling voor jou het beste is.
Veel vrouwen krijgen eens te maken met een miskraam: bij ongeveer één op de tien zwangerschappen gaat het vroeg in de zwangerschap mis. De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd.
Een miskraam kan niet worden tegengehouden of worden voorkomen. Je kunt zelf dus niets doen om te voorkomen dat de miskraam optreedt en er is helaas geen behandeling mogelijk. De oorzaak is immers een niet goed aangelegd kindje.
Neem tijd voor de verwerking, doe wat voor jou goed voelt
Het is heel belangrijk om de tijd te nemen voor het verwerken van de miskraam en het verdriet. Doe wat voor jou goed voelt. Voor de een betekent dit een week in bed, voor de ander betekent het juist vasthouden aan dagelijkse routine. Maar hoe dan ook, gun jezelf de ruimte om afscheid te nemen van de zwangerschap.
​
Na een miskraam kun je een moeilijke tijd hebben. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een leeg gevoel zijn veel voorkomende emoties. Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd hiervoor nodig is, dit verschilt voor iedere persoon. Je kunt ons altijd bellen wanneer je daar behoefte aan hebt. Ook kunnen we, wanneer je nog vragen of zorgen hebt, een aantal weken na de miskraam nog een gesprek inplannen.
Na de miskraam
Het lichamelijk herstel na een miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende één tot zes weken kun je wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De eerste menstruatie treedt meestal na ongeveer vier tot zes weken op.
Vroeger werd geadviseerd een aantal menstruaties af te wachten voordat je weer zwanger zou worden. Uit recent onderzoek blijkt echter dat zwangerschappen die kort na een miskraam zijn ontstaan, juist een betere prognose hebben! Wachten is medisch gezien dus niet nodig, maar het is wel belangrijk dat je het verdriet van de eerdere miskraam goed verwerkt hebt.
Een volgende zwangerschap
In een volgende zwangerschap ben je misschien wat onzekerder. Als je dat wilt; kunnen we met de echo wat eerder gaan kijken of we een hartje zien kloppen. Dat kan vanaf ongeveer 7 weken.