top of page

Met een echo nemen we een kijkje bij de baby in je buik

Een echo-apparaat vertaalt geluidsgolven in beeld

Daarmee kunnen we kijken naar de vorm, ligging en grootte van je baby. Zelf kun je meekijken op een scherm. Een echo maken is niet schadelijk voor de baby.

We maken op de praktijk echo's maar hebben samen met andere verloskundepraktijken uit Oost ook een echocentrum: Echopunt Verloskunde Centrum Oost (VCO). Hier kunnen alle gebruikelijke echo's en de screeningsecho's gemaakt worden.

echo_bewerkt.jpg

Vroege echo en termijnecho

Een 'vroege' echo maken kan tussen 6 en 9 weken en is een manier om te kijken óf je zwanger bent en of het hartje klopt. Omdat de zwangerschap nog héél klein is, maken we deze echo meestal vaginaal. De vroege echo is geen standaard echo, tenzij je eerder een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap had, of wanneer je bloedverlies of veel buikpijn hebt. Heb je dit niet maar wil je toch graag een vroege echo laten maken? Dat kan bij ons op de praktijk of op het Echopunt VCO. De verzekering vergoedt deze echo echter niet, de kosten bedragen ca € 50,- per echo.

 

De eerste echo in de zwangerschap is vaak de termijnecho. Deze echo wordt tussen 10 en 12 weken gemaakt en is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen. Dat doen we door het embryo van hoofdje tot stuit op te meten. Vaak lukt het om deze echo via de buik te maken, maar soms geeft een vaginale echo een beter beeld.

​

De 13-weken echo

De 13- weken echo (officiële naam: eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek of ETSEO) is een vroege screeningsecho, bedoeld om grote aangeboren afwijkingen bij de baby op te sporen. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho, bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het verschil is dat de baby rond 13 weken veel kleiner is dan bij 20 weken, er kan dus minder gedetailleerd gekeken worden.  De 13 weken-echo wordt gemaakt tussen 12+3 weken en 14+3 weken en wordt vergoed door je zorgverzekering. In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Lees voor meer informatie: pns.nl/13wekenecho

De 20-weken echo

De SEO ofwel 20-weken echo is bedoeld om aangeboren afwijkingen bij de baby op te sporen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (grote) hartafwijkingen; problemen aan de schedel of wervelkolom van de baby. Niet alle afwijkingen kunnen worden opgespoord met de 20-weken echo. Deze echo wordt tussen 19 en 22 weken gemaakt op Echopunt VCO. Lees voor meer informatie: pns.nl/20wekenecho 

Echo's in het derde trimester

Na de 20-wekenecho zijn er soms nog echo's nodig om de groei en/of de ligging van de baby te controleren. We bespreken op het spreekuur met je of het in jouw zwangerschap belangrijk is om extra echo's te maken.

Pretecho's

Misschien is er geen medische reden om een echo te maken, maar zou je toch graag nog eens naar je kindje kijken. Dat kan op Echopunt VCO of bij een van de pretecho-bureaus in de stad. Met een geslachtsecho kun je vanaf 15 weken zien of je in verwachting bent van een jongen of een meisje (NB; hier wordt bij de 20-wekenecho ook naar gekeken, je hoeft er dan niet extra voor te betalen). Tussen 26 en 30 weken is ook een goed moment om mooie beelden te maken. Let op: deze echo's worden niet vergoed door je verzekeraar, en de prijzen variëren flink per bureau.

bottom of page